*K*

*K*

2 Nisan 2010 Cuma

heyyy paskalyaaaaaaaaaaaaaaaaaa- HAPPY Easter*:))

Paskalya



Paskalya bahar festivallerinin olduğu bir dönemdir ve Hristiyan ülkelerde Hazreti İsa'nin dirlişini anmak için kutlanan dini bir bayramdır. Bir Hristiyan bayramı olmasına rağmen Paskalya'nın birçok töre ve efsaneleri Hristiyanlıkla bağdaşmaz.
Easter (Paskalya) ismi iki farklı dildeki bahar ve verimliliği simgeleyen mitolojik bir tanrıça isminden gelmektedir; İskandinav dillerinde "Ostra" ve Almanca "Ostern".
Festival ile bağdaşmış olan gelenekler verimliliğin sembolü olan "Paskalya Tavşanı" ve farklı renklerle boyanmış baharın güneş ışığını temsil eden "Paskalya Yumurtaları" ile yaşamaktadır.
Paskalya bayramı her yıl ilkbaharda ilk gündönümünden sonraki ilk dolunay sonrası ilk pazar günü kutlanır. Böylelikle Paskalya hiçbir zaman 22 Mart'tan önce veya 25 Nisan'dan sonraya rastlamaz. Bu sene Paskalya Bayramı 31 Mart Pazar günü kutlanacaktır.

Easter Tavşanı
Easter Tavşanı putperest festivali Eastre ile ortaya çıkmıştır. Mitolojide AngloSaxon toplumu tanrıça "Eastre"a tapınmak için tavşan sembolünü kullanırdı.
Easter tavşanı sembolü Amerika'ya Almanlar tarafından getirilmiştir ve Kuzey-Güney savaşının sonlarına kadar diğer Hristiyanlar tarafından dışlanmıştır. Hatta o zamanlar Amerika'da Paskalya bayramı bile seyreklikle kutlanmıştır.


 
Easter (Paskalya) Yumurtası
Easter yumurtası tıpkı Easter tavşanı gibi bir Hristiyan bayramı olan Paskalya'yı temsil etmektedir. Paskalya bayramı Hristiyanlar tarafından ilk kutlandığından beri baharda yumurta değiştirmek yüzyıllardır süregelen bir gelenektir. Çok eski zamanlardan beri yumurta birçok farklı kültürde yeniden doğmanın sembolü olmuştur. Genellikle yumurtalar altın renkli kağıtlara sarılırdı, fakat köylüler yumurtaları haşladıktan sonra boyuyorlardı.
Günümüzde aileler bir araya gelip topluca yemek yerler ve çocuklar çeşitli yerlere saklanmış bu paskalya yumurtalarını bulup, ellerindeki paskalya sepetlerini doldurmaya çalışırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder